Liverpool – mye å oppleve

Liverpool Football Club ble stiftet i 1892 og ble valgt inn i The Football League i 1893.

«The Reds», som er kallenavnet til Liverpool, spiller hjemmekampene sine på Anfield  i Liverpool. Byen Liverpool  ligger ved Irskesjøen i den engelske regionen Nordvest-England, omtrent seks mil vest for Manchester. Det er planer om ny stadion for Liverpool FC, Stanley Park Stadium, med plass til 70 000 tilskuere.

Langhelg i Liverpool

…noen mener at Liverpool burde vært hovedsted i Storbritania siden Beatles oppsto her! Denne byen har så mye å by på, så selv om du bare er der for å se fotball, så MÅ du unne deg noen dager ekstra for å oppleve noe helt spesielt.

 

Kart over Liverpool

 

Historie

I 1190 ble stedsnavnet skrevet ned som Liuerpul, som betyr en pøl med gjørmete vann. Det er mulig at navnet opprinnelig kommer fra elverpool, åleelven, en referanse til at det er mye ål i Mersey. Norske vikinger oppfattet navnet som Hlidarpoll, moderne norsk Lierpoll, altså liene ved det stille vannet.

Den egentlige grunnleggelsen av byen dateres gjerne til august 1207, da Liverpool fikk charter som havn og ble en valgkrets. Den var først en militærhavn, hvor man utskipet tropper til Irland. Liverpool slott ble bygget på denne tiden; slottet ble fullstendig fjernet i 1726. Byen var liten og ubetydelig i lang tid; i det 16. århundre var det bare omkring 500 innbyggere, og området var underlagt Chester helt til 1650-årene. Under borgerkrigen ble det flere ganger kjempet om byen, blant annet i en 18 dager lang beleiring i 1644.

Etter dette vokste byen sakte, uten noen bemerkelsesverdige hendelser. I 1698 fikk borgerne tillatelse fra parlamentet til å bygge en ny kirke. Dette er et signal om at noe er i ferd med å skje, og man ser at befolkningen begynner å vokse raskt utover det 18. århundre. Dette skyldtes mye at handelen med Vestindia i stor grad gikk gjennom Liverpool. Den første våtdokken i England ble konstruert i Liverpool i 1715. Slavehandelen førte også til rikdom, og byen har en befolkningsgruppe av afrikansk opprinnelse som kan spore sine aner tilbake til denne tiden. På begynnelsen av det 19. århundre gikk omkring 40 % av verdens handel over havnen i Liverpool.

I det 19. århundre vokste byen raskt, og flere store bygninger ble reist. Mellom 1801 og 1841 ble byens innbyggertall mer enn tredoblet. Etter sultkatastrofen i Irland i 1845 emigrerte rundt 500 000 irer til Liverpool, hvorav over 100 000 ble, noe som har gitt Liverpool en av Englands største katolske minoriteter. Også senere har Liverpool vært et yndet mål for irer som har ønsket å bosette seg i England. Byen fikk status som city i 1880.

Transport til Liverpool.

Fra Norge er det flest flyvninger til nabobyen Manchester, men Liverpool har også sin egen flyplass; John Lennon Airport. Eller man kan ta toget fra London.
Dersom dere lander i Manchester anbefaler vi at dere tar tog fra flyplassen til Manchester sentrum, deretter tog til Liverpool Lime Street. Dere kan også ta taxi direkte til hotellet.

Ting å gjøre i Liverpool

Heftig uteliv

Liverpoolerne er kjent for å være glad i festlivet, nesten på linje med nordmenn på tur sådan! Utelivet er veldig variert, feks. hippe Alma de Cuba – et utrolig sted som er både en super restaurant og virkelig  et kult sted. Andre anbefalte barer og pubber er The Magnet, Bumper, The Lion Tavernog The Ship and Mitre. Ellers har vi en større oversikt lenger nede på siden her.

Beatles!!

Beatlessfæren og historien er jo et must å få med seg! Det hele startet på Cavern Club
Hele historien får du på Beatles-museet  på Albert Dock.  Beatles-butikken kan også anbefales. Hvis du vil se Liverpool som Beatles sang om så ta Magical Mystery Tour. Du kan også besøke barndomshjemmet til Paul McCartney på 20 Forthlin Road.

Shopping

Liverpool One er ett forholdsvis nytt shoppingsenter som har fått god omtale, andre store er: Albert Dock, Liverpool Church Street og Cavern Walks

 

 

 

Puber/Barer Liverpool

Flanagans Apple

Adresse: 18 Mathew Street, Liverpool.

Veldig populær irsk pub med live musikk. Her kan dere møte mange nordmenn på fotballtur som bruker å denne veldig  populære puben som sitt stamsted.

The Pump House

Adresse: The Colonnades, Albert Dock, Liverpool, Brygge området.

Her er det LIV !Ny og moderne to etasjers bar i det populære Albert Dock-området. Uteservering når været tillater det . Meget bra kjøkken som serverer gode lunsjer og middager til en meget hyggelig pris.

The White Star

Adresse: 2-4 Rainford Gardens, Liverpool

En meget tradisjonsrik engelsk pub med godt utvalg. Sender alt av fotball på storskjerm med Sky Sports.http://www.thewhitestar.co.uk/

http://www.thewhitestar.co.uk/

Aldo’s Place

Adresse: 38-40 Victoria Street, Liverpool

Veldig mange turister går hit, kansje litt for mange irer for oss Nordmenn. Utestedet til John Aldridge

Restauranter

Café Sports England («Carraghers»)

Adresse: 42/44 Stanley Street.

Jamie Carragher er deleier, og stikker selv innom ved en rekke anledninger. Sportslig atmosfære, plasmaskjermer, god mat samt hyggelig service gjør dette til et meget populært sted. Bordbestilling anbefales. http://www.cafesportsengland.com/

http://www.cafesportsengland.com/

Gusto Restaurant and Bar

Adresse: Albert Dock, Liverpool, Havne området.

Italiensk restaurant med meget god mat, en meget stilig sådan, her er det lurt å bestille på forhånd. Populær blant flere av Liverpools spillere.
http://www.gustorestaurants.uk.com/restaurants/gusto-liverpool

http://www.gustorestaurants.uk.com/restaurants/gusto-liverpool

Casa Bella

Adresse: 25 Victoria Street, Liverpool

Dette er en av byens aller mest populære italienske restauranter. Hyggelige priser og et utmerket sted for ”Drop-in”.
http://www.casabellarestaurant.co.uk/

http://www.casabellarestaurant.co.uk/

La Tasca

Adresse: Queen Square, Liverpool

TAPAS: Dersom dere ønsker Tapas er dette stedet å dra. Spansk tapas restaurant i moderne Queen Square. Stedet er ofte fullt, men om du er litt tålmodig og kan vente litt bruker de å ordne bord. Uteservering og veldig hyggelig atmosfære.

http://www.latasca.co.uk/find-us/liverpool.html

Living Room

Adresse: Victoria Street, Liverpool

IN STEDET: Åpnet i oktober 2000 med en målsetning om å tilføre byen et mer sofistikert spisested. Med sin avslappende atmosfære og flotte menyer har de innfridd sine mål. Bordbestilling må ordnes på forhånd,  på kveldstid og spesielt i helgene.

http://www.thelivingroom.co.uk

60 Hope Street

Adresse: 60 Hope Street; Liverpool

Sjømatrestuaranten med STOR S. Denne reaturanten har 4 ganger vunnet prisen som ”Best Merseyside Restaurant of the Year”. Vel kjent for sin gode sjømat og spesielt for desserten ”Deep Fried Jam Sandwich with Carnation Milk Ice Cream”. Her må du forhåndsbestille

http://www.60hopestreet.com/

Sapporo Teppanyaki Restaurant

Adresse: 134 Duke Street; Liverpool

Sushi and noodles: Spiser du, og er glad i Sushi, Noodler og japansk mat, er dette stedet som gjelder. Måten maten blir tilberedt på er en opplevelse i seg selv.

http://www.sapporo.co.uk/

Olive Press

Adresse: 25-27 Castle Street; Liverpool

Pizza og Pasta:Hyggelig atmosfære og italienske favoritter som fersk, hjemmelaget pasta og stenovnsbakt pizza. Bordbestilling anbefales på kveldstid og i helgene.

http://www.heathcotes.co.uk/olivepress/liverpool-restaurant.html

For andre restauranttips anbefaler vi http://www.toptable.co.uk/

Severdigheter/aktiviteter:

Albert Dock
Liverpool University
River Mersey
Anfield Road
City Centre